Κοινωνικό Άγχος

1 bkWnRa7h4mMU73nojqHjGA

Κοινωνικό Άγχος ή Κοινωνική Φοβία 

  • Είναι ο έντονος φόβος που νιώθουμε πριν ή κατά τη διάρκεια μίας κοινωνικής κατάστασης στην οποία θα πάρουμε ενεργό μέρος ή απλά θα παρευρεθούμε, και μπορεί να υπάρχουν άγνωστα σε εμάς άτομα.
  • Φοβόμαστε ότι μπορεί να συμπεριφερθούμε με τρόπο που μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση, και πως οι άλλοι θα είναι πολύ επικριτικοί μαζί μας.
  • Προσπαθούμε να αποφύγουμε ή υπομένουμε με μεγάλη δυσφορία καταστάσεις όπως η παρουσίαση μιας εργασίας, η ομιλία μπροστά σε κόσμο, η συζήτηση με άγνωστα άτομα, το να εκφράσουμε την άποψή μας, το να μιλάμε με πρόσωπα που έχουν κάποιο βαθμό εξουσίας, το να βγούμε ραντεβού ή ακόμα και το να τρώμε ή να πίνουμε μπροστά σε άλλους.
  • Βιώνουμε έντονα σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, δύσπνοια, ναυτία, ζάλη.
  • Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για τα «καλά» πράγματα που μας συμβαίνουν, αλλά εξωτερικοί παράγοντες (π.χ. «δεν ευθύνομαι εγώ που μου χαμογέλασε, αλλά είχε καλή διάθεση»), ενώ, αντίθετα, θέτουμε πολύ υψηλά στάνταρ για τη συμπεριφορά μας σε κοινωνικές καταστάσεις, και πιστεύουμε ότι και οι άλλοι άνθρωποι περιμένουν πολλά από μας (π.χ. «δεν πρέπει να φαίνομαι αγχωμένος», «δεν πρέπει ποτέ να προσβάλω τους άλλους»).
  • Αμφισβητούμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες (π.χ. «είμαι κοινωνικά αδέξιος», «δεν μπορώ να συζητήσω») ή πιστεύουμε ότι δε θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε (π.χ. «δε θα καταφέρω να πείσω τον άλλο»).
  • Μας είναι πολύ δύσκολο να ακούσουμε τι λέει ο άλλος, επειδή σκεφτόμαστε τι θα πούμε μετά, αν φαινόμαστε αγχωμένοι ή αν έχουμε κοκκινίσει..
  • Τα σωματικά συμπτώματα και η επικέντρωση στις σκέψεις μπορεί να μας εμποδίσουν να έχουμε αποτελεσματική κοινωνική συμπεριφορά, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φόβοι μας είναι ρεαλιστικοί και οι καταστάσεις είναι όντως απειλητικές.

Πηγές:

American Psychiatric Association (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders fourth edition text revision. Washington DC: Συγγραφέας.

Hopeetal. (2000). Αντιμετώπισε το Κοινωνικό Άγχος.ΓκόγκαΠ., Κωνσταντινίδης Λ. (Μτφ) (2009). Εκδόσεις Πατάκη.

Επικοινωνία

Τσιμισκή 89, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54 622
+30 2310 283462
konleft@gmail.com
cbtherapy.gr
cbtherapy.gr/sxolesgoneon

fbbutton01   fbbutton01